2022-HERO-vrouw-wachtkamer-Reade-2

Artrose onderzoek

De artrosepoli werkt mee aan Wetenschappelijk onderzoek om de behandelingen bij artrose te verbeteren.

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Artrose kan in één gewricht optreden, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Het hebben van artrose levert een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van problemen in maatschappelijke participatie en beperkingen in dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen, opstaan uit een stoel, het open maken van verpakkingen, persoonlijke hygiëne en huishoudelijk werk.

Om tegemoet te kunnen komen aan deze toenemende zorgvragen heeft Reade sinds 10 jaar een polikliniek, met volledig ingerichte infrastructuur voor diagnostiek en (multidisciplinaire) behandeling van cliënten met gegeneraliseerde artrose of knie- of heupartrose met een indicatie voor MSR (korte titel: artrosepoli Reade).

Afgelopen 10 jaar zijn minimaal 1400 patiënten behandeld en opgenomen in het cohort. Omdat artrose (nog) niet te genezen is en omdat onvoldoende bekend is op welke wijze(n) het dagelijks functioneren het meest effectief verbeterd kan worden, worden er in de artrosepoli niet alleen behandelingen gegeven, maar wordt er wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op het optimaal behandelen van cliënten met artrose.

Netwerk partners

Naast het optimaliseren van de zorg van cliënten met knie- en heup of gegeneraliseerde artrose heeft de artrose poli van Reade tot primair doel om het effect van de zorg te evalueren. Daartoe worden de gegevens, die routinematig bij cliënten verzameld worden, zorgvuldig geregistreerd; ook worden bloed en urine samples bewaard. Het secundaire doel is observationeel cohort gebonden wetenschappelijk onderzoek. De resultaten van het onderzoek dragen bij aan een verbeterde diagnostiek behandelingen voor deze groep cliënten. Het doel van het cliëntgebonden onderzoek is meer inzicht te krijgen in:

  • Cross sectionele en /of longitudinale associaties tussen stoornissen in functie en uitkomsten op activiteiten en participatie niveau.
  • Uitkomsten van de behandeling en factoren die de uitkomsten beïnvloeden (predictoren en werkingsmechanisme).

Om uw diagnose te stellen verzamelen de reumatoloog en de revalidatiearts gegevens van jou, zoals gegevens vanuit jouw medisch dossier, röntgenfoto’s, bloedonderzoek, maar ook vanuit vragenlijsten (via een digitaal formulier of via de Reade MijnGezondheidapp) en testen die gaan over jouw functioneren. Voor het verzamelen van deze gegevens hoef je niet extra naar Reade te komen. Alle onderzoeken worden namelijk uitgevoerd in de zorg. Bij het afgeven van bloed voor het bloedonderzoek zal wat bloed overblijven en in een apart buisje worden opgeslagen en bewaard voor het beantwoorden van toekomstige onderzoeksvragen.

Cliënten die bij Reade onder behandeling komen in het “artrose team” krijgen een persoonlijk behandelprogramma aangeboden. Aan het eind van dit behandelprogramma zullen er opnieuw metingen plaatsvinden om het effect van de behandeling te beoordeling. Deze metingen vinden alleen in het beweeglab plaats. Bloed- en röntgenonderzoek zullen dan niet opnieuw plaatsvinden. Wanneer je toestemming geeft voor het gebruik van deze gegevens voor wetenschappelijk onderzoek krijgen uw gegevens een code en worden anoniem gemaakt.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?