Apotheek apothekers witte jas

Addora switch studie

In deze studie wordt onderzocht of er op basis van medicijnspiegels een effectievere vervolg behandeling gekozen kan worden bij patiënten die een hoge ziekteactiviteit hebben ondanks behandeling met adalimumab. De gedachte is namelijk dat het effectiever is om patiënten die een hoge adalimumab spiegel hebben terwijl ze falen op de behandeling naar een non-TNF-blokker om te zetten. Daarentegen hebben patiënten met een lage adalimumab spiegel terwijl ze falen op de behandeling mogelijk antistoffen ontwikkeld waardoor ze wellicht wel kunnen profiteren van een tweede TNF-blokker.

Proefpersonen met hoge ziekteactiviteit (DAS28-CRP > 2.9) ondanks gebruik van adalimumab zullen worden gerandomiseerd tussen twee studiegroepen:

  1. Usual care: switchen naar andere medicijn; middels randomisatie wordt bepaald of er een TNF blokker (etanercept) of een non-TNF-blokker gestart wordt. De behandelend reumatoloog bepaalt welke non-TNF-blokker.
  2. Concentratie gestuurd: switchen naar andere medicijn op basis van medicijnspiegel. Als patiënten een adalimumab spiegel van hoger dan 1 mg/L hebben, krijgen ze een non-TNF-blokker.

De behandelend reumatoloog bepaalt welke non-TNF blokker er gestart gaat worden. Als een patiënt een spiegel < 1mg/L heeft, wordt er etanercept gestart. De studie heeft een follow-up van 24 weken waarin 4 studievisites zullen plaatsvinden op tijdsmomenten 0, 4, 12 en 24 weken.

Ja, deelnemen is mogelijk. Vraag hiervoor een verwijzing via jouw reumatoloog.

De Biobank werkt nauw samen met de onderzoeker van de studie waaraan je deelneemt. Nadat je schriftelijke toestemming hebt gegeven voor het desbetreffende onderzoek wordt er wat extra bloed geprikt. Soms kan ook naar urine gevraagd worden. Deze materialen worden door de Biobank voor een langere periode ingevroren in grote vriezers. Op aanvraag van de onderzoeker kan er materiaal uit de vriezers gehaald worden om extra laboratoriumonderzoek mee te doen. Dit onderzoek kan voor jou leiden tot verbetering van de behandeling waardoor je mogelijk minder klachten ervaart.

Klantenservice

Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur). Of
stuur ons een e-mail. Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?