Hartrevalidatie Ramon
PDF

Ramon's hartrevalidatie

Ramon (29) werd geboren met een hartafwijking. Waar hij het vroeger vooral wegdrukte, liep hij vorig jaar toch tegen een muur aan toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis met ritmestoornissen.

“Toen ik daar lag, merkte ik dat ik dingen uit het verleden – zoals de 8 operaties in mijn jeugd – nog niet goed had verwerkt. In het ziekenhuis werd ik gekoppeld aan een verpleegkundig consulent. Hij verwees me naar Reade om tegelijk mijn mentale en fysieke herstel aan te pakken.

Het belangrijkste dat ik tijdens m’n revalidatie heb bereikt, is dat ik weer een positieve relatie met sporten heb gekregen. Sporten kan erg confronterend zijn. Ik heb geleerd om het op te bouwen op mijn eigen niveau. Het is fijn om dat te doen in een veilige omgeving. De vertrouwensband met je eigen lichaam moet weer hersteld worden. Ze lieten me zelf ervaren of dingen wel of niet kunnen, zodat ik mijn eigen conclusies kon trekken.

Ik fiets nu weer naar mijn werk. Voor de revalidatie had ik dat niet gedaan uit voorzorg. Dan was ik bang dat ik te moe zou zijn op werk. Ik kwam erachter dat voetballen me te veel energie kost. Nu kies ik ervoor om regelmatig te wandelen. Ook ga ik elke week naar de sportschool. Gewoon blijven bewegen is het advies dat me altijd is bijgebleven. Juist als ik een keer minder heb geslapen, merk ik dat het beter gaat als ik ga bewegen.

Met de psycholoog heb ik goede stappen gezet in mijn verwerking. Het zal altijd onderdeel van mijn leven blijven, maar ik kan het nu beter een plekje geven. Inmiddels doe ik thuis een opleiding tot ervaringsdeskundige. Medisch is het allemaal goed geregeld als je een hartafwijking hebt. Ze kunnen zoveel. De overlevingskansen zijn daarom inmiddels veel hoger. Dat betekent dat ook er nu veel volwassenen zijn die op jonge leeftijd veel op hun bordje hebben gehad en ik merk dat mentale hulp soms tekort schiet. Als je hoort dat je kanker hebt, is psychische begeleiding heel normaal. Als hartpatiënt moet je vaak zelf op zoek en dat verbaast me wel. Ik vind het mooi om daar iets in te betekenen. Ook denk ik eraan om te gaan werken met lifecoaching voor mensen met een aangeboren hartafwijking, zodat zij hier leren goed mee om te gaan.”

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?