PDF

Behandeling met botuline toxine type A

De arts heeft een behandeling met botuline toxine type A voorgeschreven. Waarschijnlijk om spasmen van de pols en hand na een OVA, spasticiteit, te behandelen. Hoewel er geen wondermiddel bestaat, kunnen sommige behandelingen wel verlichting brengen. Ze maken de spieren minder stijf en gemakkelijker beweegbaar. Dit is zo een behandeling.

Zoals alle medicijnen kan botuline toxine type A bijwerkingen hebben. Lees daarom voordat je de behandeling begint, de bijsluiter die bij het medicijn wordt geleverd. Neem bij twijfel contact op met het medisch team.

Hoe behandeling met botuline toxine type A kan helpen

Botuline toxine type A helpt spieren te ontspannen en dus gemakkelijker te bewegen. Spieren die ongecontroleerd samentrekken, zullen nadien kalmeren. Botuline toxine type A bevat kleine hoeveelheden van een speciaal geprepareerd natuurlijk protaine afkomstig uit bacteria. Zoals veel medicijnen kan dit bij grote hoeveelheden kwaad berokkenen. Maar met de zeer kleine hoeveelheden die wij gebruiken kan het juist heilzaam zijn.

Onze spieren werken door de signalen die ze van de hersenen ontvangen. Als de hersenen te veel signalen zenden, werken de spieren simpelweg te hard. Hierdoor kunnen ze gespannen raken. Botuline toxine type A blokkeert de signalen in de spieren, zodat ze niet meer zo hard werken en beginnen te ontspannen.

Botuline toxine type A ontspant spieren, waardoor ze gemakkelijker bewegen. Het maakt ze echter niet sterker. In feite maakt wordt het lidmaat zelfs minder sterk, hoewel je er meer mee kunt doen. De extra bewegingsvrijheid vergemakkelijkt jouw leven. De behandeling kan helpen bij het beheersen van bevingen en spasmen in het aangedane lid, wat betekent dat je meer voor jezelf kunt doen. Ook de persoonlijke zorg en hygiëne worden eenvoudiger.

Na 2 weken zult u het effect van de botoxbehandeling moeten merken. Het effect is tijdelijk, ongeveer 3 tot 4 maanden. De behandeling kan soms elke 3 tot 4 maanden moeten worden herhaald. Om goed effect te krijgen moet na de botoxbehandeling dagelijks rekoefeningen gedaan worden, door de fysiotherapeut of door zelf oefeningen te doen. Soms wordt er ook een spalk voorgeschreven.

Hoe verloopt uw botuline toxine type A behandeling?

 • Voor de behandeling
  • De arts zal jouw medische conditie beoordelen en vragen welke problemen jij hebt en wat jouw verwachtingen zijn. Sommige condities reageren het best op een combinatie van verschillende behandelingen en botuline toxine type A kan hier deel van uitmaken. Jouw arts zal de mogelijkheden met je bespreken en je informeren over de te verwachten resultaten.

  • Tijdens de behandeling
   • Bij de botuline toxine behandeling zijn een revalidatiearts en verpleegkundige aanwezig.

   • Voor het injecteren van de botuline toxine zal je gevraagd worden plaats te nemen op de behandelbank. Je wordt (eventueel) geholpen bij het uittrekken van kledingstukken en het aannemen van een juiste houding.

   • Je kan botuline toxine type A alleen via injectie met een naald in jouw spieren krijgen. Om precies de juiste spieren te vinden om te injecteren, gebruikt de arts palpatie, echografie of een klein instrumentje dat de zenuwen stimuleert. Omdat je misschien stijfheid en spanning in meer dan een spier heeft, kunnen tot acht injecties per behandeling nodig zijn.

   • De punt van de injectienaald is met een draad verbonden aan een apparaat dat kleine impulsen kan geven. Als deze naald een spier raakt kan je voelen dat de spier zich afwisselent aanspant en ontspant. Dit wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren en ondersteunt de arts bij het toedienen van de botuline toxine op de juiste plaats.

   • Na de behandeling
    • Net zoals alle voorgeschreven medicijnen kan botuline toxine type A bijwerkingen veroorzaken. De behandelende arts zal je hierover in detail inlichten. Voor een gedetailleerde lijst met bijwerkingen lees je de bijsluiter in het doosje van het product. Deze kan je bij de behandelende arts opvragen.

    • Doorgaans kunnen bijwerkingen slechts de eerste paar dagen na de injecties optreden. In enkele uitzonderlijke gevallen kunnen ze een paar maanden of langer aanhouden. Van botuline toxine type A wordt verwacht dat het de spieren waarin injecties plaatsvinden verzwakt. Grote hoeveelheden kunnen echter ook andere spieren in jouw lichaam verzwakken, die verder weg liggen van de toedieningsplaats.

    • De injectie kan wat pijn veroorzaken, mogelijk vormt zich een blauwe plek op de toedieningsplaats. Na een injectie met botuline toxine type A kregen sommige mensen ook koorts en symptomen die op griep lijken.

    • Bijwerkingen die te maken hebben met het verspreiden van het toxine verder weg van de toedieningsplaats zijn zeldzaam met botuline toxine type A (bijv. spierzwakte, moeilijkheden met slikken of ademen). Neem contact op met jouw arts en zoek medische hulp bij de volgende bijwerkingen:

     - moeilijkheden met ademen, slikken of spreken

     - sterke allergische reactie (huiduitslag, zwelling, zwellen van gezicht/keel, hijgen, gevoel van flauwte en kortademigheid)

    • Af en toe worden ook onregelmatige hartslag en hartaanvallen gerapporteerd, geassocieerd met het gebruik van botuline toxine type A. Sommige van deze mensen zijn overleden. Een aantal van deze cliënten leed echter al aan hartkwalen.

    • Er waren een paar zeldzame gevallen van aanvallen of stuiptrekkingen na behandeling met botuline toxine type A.

    • Pijn door de prik en/of angst voor de injectienaald kan ook resulteren in verlaging van de bloeddruk of flauwvallen.

Omdat botuline toxine type A de spieren helpt te ontspannen, bewegen ze gemakkelijker en strekken ze beter. En dat helpt bij de fysiotherapie en andere delen van het behandelingsplan. Daarom kan jouw medisch team je vragen wat dagelijkse oefeningen te doen of fysieke hulpmiddelen te gebruiken. Het team kan ook voorstellen jouw dagelijkse routine te veranderen, zodat je bepaalde spieren meer gebruikt. Om gewrichten en pezen in de juiste positie te krijgen kan het zijn dat de behandelaar bepaalde ledematen wil spalken of in een gipsverband wil plaatsen. Botuline toxine type A moet dit gemakkelijker maken. Alles bij elkaar geeft dit jou een grotere controle over jouw bewegingen.

Om te beoordelen wat het effect van de behandeling is zal een evaluatie afspraak worden gemaakt na enkele weken. De arts bespreekt met jou welke effecten te verwachten zijn, en welke effecten na een aantal weken specifiek geëvalueerd worden. Jouw huisarts wordt door de revalidatiearts op de hoogte gebracht van de behandeling.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben, stel die dan gerust aan de revalidatiearts of verpleegkundige.

WGBO

ledere behandelaar heeft de plicht zijn cliënten zorgvuldig te informeren over een voorgestelde behandeling. Deze plicht is vastgelegd de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Een behandeling mag pas worden gestart nadat de cliënten goed is geïnformeerd en toestemming heeft gegeven. Dit wordt ook wel "informed consent" genoemd. Met dit formulier geef je toestemming voor de voorgestelde behandeling met botuline toxine A.

Your browser does not support the Signature field

Klantenservice

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?