
Prik tegen Gordelroos voor mensen met reuma
Mensen met reuma die een biological of een JAK remmer gebruiken hebben een verhoogde kans op een gordelroosinfectie. Dat risico neemt toe met de leeftijd. De overheid heeft besloten om vaccinatie (prik) met het gordelroosvaccin te vergoeden voor deze mensen.
Wat betekent dit voor jou?
- Vanaf 1 april nodigt Reade stap voor stap cliënten uit voor het Shingrix-vaccin tegen gordelroos. Eerst krijgen mensen met het hoogste risico een uitnodiging. Dit komt doordat er niet genoeg vaccins en medewerkers zijn om iedereen tegelijk te helpen.
- Word jij via Reade behandeld met een biological of een JAK remmer? Dan zul je dit jaar een uitnodiging ontvangen.
- Je wordt verzocht op deze uitnodiging te wachten.
- Je hoeft geen extra afspraken bij jouw arts of verpleegkundige te maken voor deze vaccinatie.
Een deel van de mensen die gordelroos heeft gehad, blijft na het verdwijnen van de korstjes last houden van pijn. Dit wordt postherpetische neuralgie (PHN) genoemd. De pijn komt doordat er zenuwen ontstoken zijn. Gordelroosvaccinatie helpt niet om van deze pijn af te komen als deze klachten al zijn ontstaan. Daar kan een vaccinatie niets meer aan veranderen. Vaccinatie voorkomt (het opnieuw krijgen van) gordelroos en PHN, maar het is geen behandeling ervan.
Het vaccin Shingrix werkt zeer goed. Bij volwassenen van 50 jaar en ouder voorkomt het vaccin rond de 90 procent van de gordelroosgevallen. Dat betekent dat van elke tien gordelroosgevallen, er negen kunnen worden voorkomen door vaccinatie. Ook voorkomt vaccinatie 90 procent van de gevallen waarin mensen na gordelroos nog lange tijd ernstige pijnklachten houden. Zes tot tien jaar na vaccinatie is dit nog ruim 80 procent.
Bij een recente gordelroos infectie in het afgelopen jaar lijkt het niet nuttig om te vaccineren. Het immuunsysteem is dan door de infectie geactiveerd. Na een jaar kan het heroverwogen worden.
Vaccinatie met Shingrix is veilig. Wel komen er veel milde bijwerkingen voor, zoals spierpijn en pijn op de plek van de prik. Deze klachten kunnen vervelend zijn, maar duren niet langer dan drie dagen. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
Een uitgebreide beschrijving van mogelijke bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter(externe link) (opent in een nieuw venster) van het vaccin.
Meer nieuws

Reade en Sint Maartenskliniek werken samen in reumatologie
- 26 aug. 2024
Reade en de Sint Maartenskliniek hebben de handen ineengeslagen om de digitale reumazorg in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst zetten beide organisaties een belangrijke stap in hun samenwerking om mensen met reuma door het hele land betere, toekomstbestendige zorg te bieden.

E-learning Reumapodotherapie
- 4 jun. 2024
Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024
- 30 mei 2024
Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma
- 24 jan. 2023
Dankzij een mooie samenwerking tussen Reade (Amsterdam), Amsterdam UMC en de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) is onderzocht hoe sneller bepaald kan worden of iemand met reuma baat gaat hebben bij het geneesmiddel methotrexaat. Fijn voor de cliënt en efficiënt voor de zorgverleners.