Apotheek

GC-first pass studie - hoofdstudie

De GC-first pass studie is opgezet om te onderzoeken wat het werkingsmechanisme van een lage dosis prednisolon is.

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat het werkingsmechanisme van een lage dosis prednisolon is. Dit doen we op een indirecte manier door te onderzoeken of een lage dosis GC effectiever is via de orale route vergeleken met de parenterale route

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat het werkingsmechanisme van een lage dosis prednisolon is.

Het effect van prednisolon wordt onderzocht op een indirecte manier door te onderzoeken of een lage dosis prednisolon effectiever is via de orale route vergeleken met de parenterale route. Bij cliënten met reumatoïde artritis, artritis psoriatica en polymyalgia rheumatica met een verhoogde bezinking (BSE ≥30 mm/h) kijken we naar het effect van de prednisolon op de bezinking en klachten. In dit onderzoek worden 10 cliënten gerandomiseerd naar 2 groepen waarbij de volgorde van orale en parenterale medicatie verschilt. De eerste groep krijgt 4 dagen 5mg prednisolon via een subcutane injectie en vervolgens 4 dagen dezelfde dosis prednisolon via orale toediening. Bij andere groep is de volgorde andersom. In beide groepen lopen de orale en parenterale periodes van maandag (eerste dosis medicatie en labtesten) tot en met vrijdag (geen prednisolon, alleen labtesten). Tussen de 2 behandelperiodes zit een periode van 10 dagen zonder medicatie.

Deelname aan het onderzoek duurt 19 dagen. De metingen die worden gedaan zijn de Rapid3 vragenlijst en lab-onderzoek op dag 1, 5, 15 en 19. In totaal zijn er 7 korte bezoeken (injecties en metingen) binnen 3 weken. Als dank voor deelname aan het onderzoek krijgt de cliënt een VVV-cadeaubon van €25,-.

Ja, deelnemen is mogelijk. Vraag hiervoor een verwijzing via jouw reumatoloog.

De Biobank werkt nauw samen met de onderzoeker van de studie waaraan je deelneemt. Nadat je schriftelijke toestemming hebt gegeven voor het desbetreffende onderzoek wordt er wat extra bloed geprikt. Soms kan ook naar urine gevraagd worden. Deze materialen worden door de Biobank voor een langere periode ingevroren in grote vriezers. Op aanvraag van de onderzoeker kan er materiaal uit de vriezers gehaald worden om extra laboratoriumonderzoek mee te doen. Dit onderzoek kan voor jou leiden tot verbetering van de behandeling waardoor je mogelijk minder klachten ervaart.

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.

Tips voor de website?