DEXA onderzoek

Wat is een DEXA onderzoek?

DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) is een onderzoek waarbij met behulp van een zeer lage dosis röntgenstralen de botdichtheid wordt gemeten, wat inzicht geeft in de kalkhoudendheid van het bot. De botdichtheid wordt op drie plaatsen in het lichaam gemeten; in de onderrug, de wervelkolom en in de heup. Deze metingen zijn representatief voor de kalkhoudendheid van de rest van het skelet. Dit onderzoek is vooral van belang voor het opsporen van botontkalking (osteoporose) en het bepalen van het effect van een behandeling.

Welke voorbereidingen zijn van belang?

U hoeft voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen.

  • Bent u zwanger, meldt u dit dan aan uw behandelend arts. Het onderzoek zal dan veelal worden uitgesteld tot na de bevalling.
  • Het is niet gewenst direct na een röntgenonderzoek van de spijsverteringsorganen een DEXA onderzoek te doen. Bij dat onderzoek krijgt u bariumpap in uw maag en darmen. Deze bariumpap verstoort het DEXA onderzoek. Tussen beide onderzoeken moeten dan ook twee weken verlopen.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborante bepaalt allereerst uw lengte en gewicht. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. Voor de opname van de wervels ligt u met gestrekte benen, voor de opname van de heupen ligt u op de rug waarbij tussen de enkels een steun wordt geplaatst. Voor de opname van de wervelkolom ligt u met opgetrokken knieën op uw linkerzijde. Tijdens de opnamen moet u zo stil mogelijk blijven liggen in verband met de kwaliteit van de foto’s.  

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Hoe gaat het na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u naar huis. Er zijn geen bijwerkingen te verwachten.

Wanneer is de uitslag bekend?

De uitslag ontvangt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Wanneer u de afspraakbevestiging heeft ontvangen voor het Dexa onderzoek, kunt u contact opnemen met het afsprakenbureau voor het maken van een vervolgafspraak met uw behandelend arts. Ons streven is om de uitslag binnen 14 dagen te realiseren. 

Vragen?

Indien u nog vragen heeft naar aanleiding van deze informatie dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie van Reade: (020) 589 62 52.