Botscan

Wat is een botscan?

Een botscan is een onderzoek waarbij afwijkingen in uw botten en gewrichten kunnen worden opgespoord. Dit wordt gedaan door een heel klein beetje radioactieve stof in uw bloed te injecteren. Deze stof wordt binnen een paar uur door uw botweefsel opgenomen.

Daarna gaat u in een scanner. Door de radioactieve stof kunnen al uw botten en gewrichten goed in beeld gebracht worden. Er zijn geen bijwerkingen: de radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit.

Hoe gaat een botscan in zijn werk?

Ongeveer 3 uur voor de botscan spuit de nucleair geneeskundige of de medisch nucleair werker de radioactieve stof in een bloedvat in uw bovenarm. U moet veel drinken, want dat zorgt ervoor dat de stof beter door uw botten wordt opgenomen. Vlak voordat u door de scanner gaat, moet u zoveel mogelijk uitplassen. Radioactieve stof in uw blaas verstoort het beeld, waardoor het moeilijker te beoordelen is.

Voor de scan zelf moet u 15 minuten zo stil mogelijk liggen op een smalle tafel in de scan. Afhankelijk van wat we zien, maken we mogelijk nog extra beelden. Dit kan de duur van de scan met 5 tot 15 minuten verlengen. Het stil liggen tijdens de scan is misschien wat ongemakkelijk en de injectie kan wat gevoelig zijn. U wordt tijdens het hele onderzoek begeleid door een medisch nucleair werker.

Welke voorbereidingen zijn van belang?

Tijdens het onderzoek mag u uw kleren gewoon aanhouden. Maar sieraden of ander metaal op uw lichaam mag niet. Denk aan een gebitsprothese, een gehoorapparaat of een broekriem. Iemand meenemen ter ondersteuning mag altijd. Echter tijdens het onderzoek, moet diegene in de wachtkamer blijven.

Een ongeboren kind is gevoelig voor straling. Informeer altijd uw arts als u zwanger bent of denkt te zijn, zodat de risico’s van de straling afgewogen kunnen worden tegen de noodzaak van het onderzoek.

Hoe gaat het na het onderzoek?

De radioactieve stof wordt snel door uw lichaam afgevoerd. Door veel te drinken gaat dit nog sneller. U hoeft verder niets te doen en er zijn geen bijwerkingen.

De uitslag van de scan wordt naar uw behandelend arts gestuurd.

Het maken van de afspraak

Het aanvraagformulier botscan laat u achter op de administratie radiologie. Er wordt telefonisch contact met u opgenomen door het Antoni van Leeuwenhoek voor het maken van een afspraak. Dit kan een aantal dagen duren.

Locatie van het onderzoek

Reade laat de botscan verrichten bij het Antoni van Leeuwenhoek.
Antoni van Leeuwenhoek
Plesmanlaan 121
1066 CX Amsterdam

Wanneer is de uitslag bekend?

De uitslag ontvangt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Wanneer u de afspraak heeft gemaakt met het Antoni van Leeuwenhoek, kunt u contact opnemen met het afsprakenbureau voor het maken van een vervolgafspraak met uw behandelend arts. Ons streven is om de uitslag binnen 14 dagen te realiseren.

Vragen?

Indien u nog vragen heeft naar aanleiding van deze informatie dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie van Reade: (020) 589 62 52.